Hoe we SAPUI5 en HANA hebben ingezet voor een efficiënt credit control proces

Bij Booking.com heeft Partners in Technology meegebouwd aan een SAPUI5 based credit control app, waarmee credit controllers makkelijker en vooral beter hun werk kunnen doen. 

Eén miljoen boekingen… Per dag!

Iedere dag verwerkt de website van Booking.com meer dan een miljoen boekingen. Op het eerste gezicht lijkt dat geweldig, maar het heeft ook een keerzijde. Zo betalen niet alle hotels op tijd of soms zelfs helemaal niet. En met de ambitie om nog dit jaar te groeien naar twee miljoen boekingen per dag, lag er direct een uitdagende business case. 

De kracht van HANA & SAPUI5

Om de ambitie waar te kunnen maken werd al eerder besloten om HANA te gaan gebruiken. De in-memory techniek van HANA was voor Booking.com op dit punt zeer belangrijk: real-time inzage in betalingsachterstanden zijn namelijk van doorslaggevend belang om snel te kunnen acteren. 

De Fiori Data-Driven-Collection app 

We bouwden mee aan een Fiori-app waarbij we gebruik hebben gemaakt van SAPUI5. Hiermee ontwikkelden we een app die razendsnel gegevens uit meerdere bronnen kan verzamelen door gebruik te maken van de HANA database. Daardoor krijgen de credit controllers van Booking.com op ieder gewenst moment weer inzage in laatste stand van zaken m.b.t. openstaande betalingen.

User Experience

Bij Booking.com ontstond het besef dat een betere gebruikerservaring en daarmee makkelijkere toegang tot gegevens van doorslaggevend belang waren bij de te realiseren groei. Voor credit control betekende dat in dit geval dat we overzichtelijke schermen creëerden waarbij zij direct alle informatie krijgen die ze nodig hebben. Hiermee hebben we hun processen efficiënter gemaakt en krijgt Booking.com meer inzicht in financiële risico’s en de preventie daarvan.

Over Booking.com

Booking.com is de wereldleider op het gebied van online boeken met iedere dag weer meer dan een miljoen boekingen. 

Techniek draait om details. En daarom vertellen we je graag hoe we de zaken hebben aangepakt!

SAPUI5

De credit control app is aan de front-end kant opgebouwd volgens het MVC-model. De views waarin de gegevens worden gepresenteerd is opgebouwd middels XML views die gekoppeld zijn aan een javascript model. Dit zorgt voor een overzichtelijk geheel, wat vanuit de business een duidelijke requirement was.

De kracht van HANA XS

We hebben de app zo ontworpen dat de kracht van SAP HANA optimaal mogelijk wordt benut door zo veel mogelijk business logica in de database onder te brengen. Hierbij is in deze z.g. ‘Native’ app gebruik gemaakt van technieken als SQLScript Procedures en SAP HANA Calculationviews (later ABAP CDS). Hierbij zorgden we ervoor dat er vanuit een ABAP programme een database view op de HANA database wordt aangeroepen waardoor deze app geen gebruik van de ABAP stack maar uitsluitend van HANA XS technieken.

User Experience

Voor de eindgebruiker-ervaring houdt dit in dat er gebruik is gemaakt van Javascript, CSS en HTML5 waarbij de volledige gebruikersinterface op de clientside wordt uitgevoerd. Om gegevens van het HANA platform te benaderen is gebruik gemaakt van het oDATA protocol met als uitwisselingsformaat JSON. 

OData Services

De XSODATA-services zijn uiterst functioneel omdat ze een grote hoeveelheid functionaliteit bieden met minimale hoeveelheden ontwikkelingsinspanning. Als we een OData-service willen genereren voor een SAP HANA-tabel dan is het noodzakelijk de service definitie in een  XSODATA-definitiebestand vast te leggen. Een service gedefinieerd in een XSODATA definitie kent ook een corresponderend SQL script dat de data uit de HANA tabellen leest. 

Server Side JavaScript

SAP HANA Extended Application Services maakt het ook mogelijk om op de serverzijde de ontwikkeling van JavaScript te gebruiken (via projectbestanden met de uitbreiding XSJS). Het biedt gemakkelijk toegang tot het HTTP Request en Response-object, alsmede database toegang om SQL uit te voeren of SQLScript-procedures aan te roepen.

Ook eens sparren met onze experts over een oplossing voor jouw probleem? Meet our expert!

Benieuwd hoe we SAPUI5 in jouw voordeel in kunnen zetten?

Onze SAPUI5 expert komt met alle plezier bij je langs om de mogelijkheden te verkennen. Bel of mail gerust.

Telefoon Telefoon icoon +31 (0) 653 386 304 Email Email icoon rzwezerijn@partnersintechnology.nl