Waarom Wellman voor hun S/4HANA implementatie voor Partners in Technology heeft gekozen

Stel je eens voor dat je al tientallen jaren werkzaam bent binnen een bedrijf waarbinnen je tal van functies hebt gehad, maar waarbij je altijd met één specifiek ERP-systeem hebt gewerkt. En na al die tijd waarbij je alle ins- en outs weet van de software, krijg je vanuit de holding te horen dat alle bedrijven over moeten naar S/4HANA van SAP. Wat doe je dan?

Petflessen recyclen op het hoogste niveau

Wellman is een internationale speler voor de recycling van polyethylene terephthalate (PET) flessen. In Europa zijn ze de grootste en wanneer je bij Wellman op bezoek bent, dan zie, ruik en voel je hoe immens groot dit bedrijf in deze markt is. Het proces werkt heel simpel: Wellman krijgt gebruikte petflessen aangeleverd waarna deze worden versnippert, gereinigd, gedroogd en gechecked waarna het overgebleven materiaal weer terug wordt geleverd aan de verpakkingsindustrie. Waar ze ooit begonnen met de productie van 6000 kg per maand, produceren ze dit nu per dag. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie en maken ze bovendien onderdeel uit Indorama ventures, een internationale investeringsmaatschappij met bedrijven over de gehele wereld en met één grote ambitie: alle bedrijven moeten over op SAP S/4HANA.

Wellman3

Een zeer begrijpelijke ontwikkeling

Rob de Graaf werkt al 33 jaar bij Wellman. Ooit begon hij hier als 26 jarige in de productie als leidinggevende om, zoals hij het zelf aangaf, ‘de ploeg vlot te trekken’. Rob zag Wellman door de jaren heen groeien en groeide hier zelf ook in mee. Hij bekleedde allerlei functies en wist uiteindelijk alles over de processen binnen Wellman. Rob leerde uiteindelijk ook werken met IFS, het huidige ERP-systeem en kende ook van dit systeem alles wat hij moest weten. Rob kwam uiteindelijk terecht in de logistiek van het bedrijf en is sinds 1,5 jaar verantwoordelijk voor alle projecten. Vanuit de holding kwamen ze dan ook direct bij hem terecht met de melding dat er het nodige ging veranderen op het gebied van ERP.

Rob, wat dacht je toen je dit hoorde?

‘Ik vond het een vrij logisch besluit. Indorama heeft namelijk 136 bedrijven wereldwijd die ze allemaal naar één systeem willen hebben: ‘aligned systems & processes’ noemen ze dat. Dus de noodzaak en de wens die begreep ik volledig. Alleen zat ik natuurlijk ook direct met een aantal zorgen in mijn hoofd. Hoe gingen we dit in hemelsnaam doen? We wisten immers niks van SAP.

Wat heb je vervolgens gedaan?

‘Omdat we zelf geen kennis en ervaring hadden op het gebied van S/4HANA en SAP, zijn we eigenlijk direct gaan zoeken naar een lokale partner. Dat ging vrij snel. Nu heb je in Nederland natuurlijk veel partners zitten, maar wij zochten echt een lokale partner hier uit de buurt en kwamen zo bij Partners in Technology terecht. We hebben de website bekeken en kregen wel direct het idee dat dit een organisatie met kennis, kunde en ervaring was en toen hebben we direct gebeld.

Wat vond je belangrijk bij de selectie van de partner?

‘Naast kennis, kunde en ervaring op het gebied van S/4HANA, Architectuur en Project Management zochten wij ook een partner waar we snel mee konden schakelen. Die hier snel kunnen zijn, met ons mee kunnen denken en ons ook goed begrijpen. En bij Partners in Technology ging dit in de positieve zin des woords allemaal vreselijk snel. Ik kreeg geen accountmanager op bezoek maar direct de Technical Director die toevallig ook Rob heet. Die heeft de inventarisatie gedaan en daarna kwamen ze ook al heel snel met een plan van aanpak en mogelijke consultants die ons zouden kunnen helpen. Die aanpak in combinatie met het snelle schakelen en het feit dat ze er direct en altijd voor mij waren, deed ons besluiten om de definitieve keuze voor Partners in Technology te maken.’

En hoe werkt het in de praktijk?

‘Precies zoals ik had verwacht en gehoopt. We hebben Samira (Senior SAP Project Manager & Architect) aan boord gekregen en die zit overal vol bovenop en ze stuurt alles daadkrachtig en vakkundig aan. Doordat zij in de lead is, betekent dit dat ik wat meer afstand kan nemen waarbij ik wel de mogelijkheid heb om met haar te sparren. Daarbij heb ik het volle vertrouwen dat ze mijn en onze belangen volledig behartigd. Zij weet bijna alles over SAP en S/4HANA en wij totaal niet. Wij kennen de processen hier juist heel goed en Samira kan de vertaalslag naar SAP maken. Eigenlijk is zij voor ons wel de Architect en Project Manager die we zochten en het feit dat we haar en Partners in Technology nu hebben, geeft ons een gerust gevoel.’

Wellman2

Hoe ziet de planning er verder uit?

‘We hopen live te gaan in april van volgend jaar. Er is nog een hoop te doen en er zal ook nog een stuk opleiding en coördinatie vanuit Partners in Technology komen. We zitten nu immers pas in de designfase. Het belangrijkste is dat we op stoom zijn gekomen en dat we weten waar we naar toe gaan!’

Over Samira

Samira is één van onze SAP Project Managers en maakt onderdeel uit van onze focusgroep van Architecten. Dat betekent dat Samira bij uitstek geschikt is om o.a. S/4HANA implementaties of migraties op te zetten en te begeleiden vanuit de juiste architectuurprincipes.