Full-stack Developer Joey de Laat: 'Ook als je nog geen S/4HANA hebt, moet je Fiori serieus overwegen!"

Het SAP Fiori platform is inmiddels ‘proven technology’. En er lijkt een nieuwe wereld van full-stack Developers te ontstaan. Eén van hen is Joey de Laat. Een nieuwe consultant die vanaf 1 september onderdeel uitmaakt van het Development Team van Partners in Technology. Een expert wil hij zichzelf nog niet noemen, maar dat hij met al zijn ambitie veel in zijn mars heeft, staat als een paal boven water.

Officieel ben je een ‘Full-stack Developer’, wat moeten we daaronder verstaan?

“Ik wil mezelf niet tekort doen, maar ik zou de term wel met een korreltje zout nemen. Letterlijk is ‘full-stack’ dat je zowel de front-end als back-end kant beheerst. In mijn geval betekent dit dat ik zowel front-end ontwikkeling in SAPUI5 kan doen, maar ook OData Services op kan zetten in de back-end. Maar zoals je kan begrijpen, is de wereld van front-end en back-end binnen SAP véél groter dan dat. Dus ik heb nog een hoop te leren en dat is maar goed ook.”

Dsc03611

Je bent natuurlijk al wel behoorlijk ervaren. Wat was de leukste opdracht tot nu toe?

“Dat was bij Swiss Sense. Niet alleen omdat ik het een gaaf merk vond, maar vooral inhoudelijk was het een leuke opdracht. Wat ik daar namelijk heb gedaan is dat ik een Fiori App heb ontwikkeld voor de Customer Care afdeling waarmee eenvoudig klachten kunnen worden geregistreerd en vervolgacties op konden worden gezet.”

Wat was hier zo interessant aan?

“Nou omdat ze bij Swiss Sense namelijk gebruik maakten van de SAPGUI in combinatie met S/4HANA. En wanneer je een proces dat via de SAPGUI loopt, kan laten verlopen via een Fiori App, dan ga je pas echt gebruik maken van de kracht van S/4HANA. Wat je aan de voorkant zag is dat eindgebruikers echt veel sneller konden werken met betere informatiestromen en dat bood wel veel voldoening. Maar ook als je nog geen S/4HANA gebruikt is Fiori echt prachtig.”

Als je kijkt naar een traject zoals bij Swiss Sense, waar ligt dan jouw kracht?

“Ik denk dat ik met name goed ben in een praktische benadering: ik kijk hoe een proces loopt, ga in gesprek met de proces owner om te kijken waar hij of zij tegenaan loopt en vertaal dit in een ontwerp voor nieuwe technologische toepassing die dit proces op de beste manier kan ondersteunen met het ERP-platform dat de klant heeft. Dat klinkt allemaal heel erg makkelijk en ook voor de hand liggend, maar dat is het niet.

Dsc03595 5

Wat ga je nu bij Partners in Technology doen?

“Dit jaar tik ik mijn tienjarig jubileum als Developer aan. Maar als er iets is wat ik inmiddels wel weet, is dat er nog een hele wereld aan kennis en ervaring ligt om te veroveren. Dat wil ik dan ook bij Partners in Technology gaan doen: veel leren. Aan de Front-end kant ben ik echt al heel ver, maar aan de back-end kant kan ik nog veel leren. En PiT is wel de plek waar je je kan omringen met mensen die juist hier weer heel goed in zijn!

Waarom heb je uiteindelijk voor Partners in Technology als werkgever gekozen?

“Dat was een combinatie van factoren. In eerste instantie de oprechte aandacht die er voor je is als consultant. Daar heb ik echt kritisch naar gekeken in het sollicitatietraject. Maar verder ook de focus op techniek en het feit dat er met name eigen eindklanten zijn. Dan weet je dat je echt opdrachten kan gaan doen waar je zelf invloed op hebt. Dus ik heb er zin in!”