Expert Rob Imhoff presenteert dé vier belangrijke inzichten van SAP TechEd 2017

Great stories! Over SAP Leonardo Machine Learning, Hybrid Analytics, Smart Data Discovery en Next Generation Data Warehousing. Voor ieder wat wils. Maar hoe zit dat met onze klanten? Waar moeten zij zich volgend jaar nu op focussen? Rob Imhoff ging op ontdekking. Hij woonde sessies bij, sprak met specialisten en deed verslag. Lees het hier.

1. Denk aan cloud, maar richt je op hybride!

SAP zet maximaal in op cloud. Dat was duidelijk. En tussen de regels door lees je dan ook dat SAP iedereen het liefste richting de cloud drukt. Maar werkt dat? Nee. En de reden daarvoor is vrij simpel: de aangeboden functionaliteit is gewoonweg ontoereikend als je kijkt naar het gemiddelde behoefteveld. SAAS oplossingen in SAP dekken niet de lading: dit worden meestal on-premise varianten. Nee, SAP ERP is nog niet klaar voor de cloud. Dus laten we maar even rustig aan doen. En kijken naar meer realistische scenario’s zoals hybride.

Maar hoe je het ook wend of keert: SAP gaat ons wel die kant op bewegen. Om daar een voorbeeld van te geven: SAP heeft aangegeven dat het vanaf 2020 end-of-maintenance is voor SAP PO. Dan moet je dus wel naar de duurdere CPI cloud variant.

Dat geldt overigens ook voor Fiori. Dat wordt nu aangeboden als platform in de cloud. SAP doet de maintenance en jij betaalt de licentiekosten. En ja je raadt het al: die worden hoger. SAP voorspelt dat in 2025 bijna iedereen wel in de cloud zit. En nu kan ik mij voorstellen dat dit voor kleinere organisaties interessant kan zijn. Je bespaart immers het volledig optuigen van systemen en mensen. Minder overhead toch? Voor de grotere bedrijven onder ons gaat de teller echter lopen. Want je betaalt namelijk per user. Blijft jouw beleid dan ‘SAP tenzij?’. Natuurlijk. Want dat is een strategische keuze. Die nu alleen in een hybride variant kan worden ontsloten.

2. Fiori vervangt alles

De UX strategie van SAP heeft gewerkt. Fiori doet haar werk. Inmiddels heeft Fiori haar eerste rebranding al ondergaan: Fiori 2. Wat is hier anders aan? Er zitten wat meer standaardstukken in. API’s en integratie bijvoorbeeld. Het belangrijke hierin is wel dat in de cloud, waar de nadruk zo op lag, er geen ruimte meer is voor de traditionele GUI. Fiori vervangt hiermee alles. Ook Screen Personas. Blijft ABAP dan wel? Ja. Dat wel. Sterker nog: ABAP zal worden aangeboden in de cloud. De toolbox staat al in de cloud.

3. Omarm je (on)gestructureerde data

Leonardo. Data vanuit verschillende sensoren. Daar is al een hoop mee gebeurd. En daar zijn inmiddels ook al talloze leuke toepassingen voor gekomen. Functioneel ook vooral. De techniek is er natuurlijk al lang, maar de koppeling aan het transactionele stuk in SAP is vrijwel nieuw. Ook de SAP Data Hub die wordt gebruikt om de brug te slaan. Bestaande technieken zoals BODS zie je daar nu nog in terugkomen, maar ook deze zullen worden opgenomen in de SAP Data Hub. Zo heb ik een case bekeken waarbij de doorstroming van mensen op een luchthaven in kaart werd gebracht en hoe Leonardo daar structuur in aanbrengt waarmee er een efficiëntere doorstroom ontstaat. Dat werkt. Leonardo maakt het waar.

4. Blijf de toenemende complexiteit de baas! (En ontzorg jouw organisatie)

We gaan naar steeds meer complexere situaties toe. We zien steeds meer processen actief zijn over een veelvoud van platformen, SAP en non-SAP, on-premise en cloud, gestructureerd en ongestructureerd, ERP en MES.

Twee aparte takken die zich ‘ergens’ mee bezig houden, betekent minder controle in je proces. Dat is een feit. Maar dat willen we toch niet? Uitbesteden van onderdelen is ontzorging pur sang. Maar het liefste wil je natuurlijk je bedrijfsproces kunnen orchestreren vanuit je PO omgeving. Waarom? Omdat je in controle wilt zijn over je omgevingen.

Nu biedt SAP met BPM (Solution Manager) hier een uitstekende mogelijkheid voor om in samenwerking met PO de complexiteit de baas te blijven. En werd ook bekend dat SAP Focused Run een aantrekkelijk alternatief is. Geautomatiseerde monitoring van je back-end systemen. Een voorbeeld van de way to go. Ontzorging out of the box.

Mijn boodschap aan jou

Denk na over waar je de komende 5 jaar naar toe wilt. Want ondanks dat we er nog niet zijn, speelt het cloudvraagstuk steeds vaker op. Welke stappen durf jij te nemen?

Ergens ga je clouddiensten gebruiken of doe je dat al. Hybride staat dus al aan de voordeur. En ik merk dat het onderwerp cloud gevoelig ligt. Omdat velen voor hun gevoel niet meer in control zijn. Maar ben je dat nu wel? 9 op de 10 bedrijven heeft haar hosting al uitbesteed.

Daarom blijf ik dit een interessant vraagstuk vinden.

Over de auteur

Rob Imhoff is Enterprise Architect en Technical Manager binnen Partners in Technology. In zijn dagelijkse werk als architect adviseert hij klanten bij complexe vraagstukken en pakt hij project management op als HANA en S/4HANA expert.