Annemarie Nijboer: 'Met deze tien tips kun jij prima aan de slag met Agile!'

Laat je vooral niks wijs maken. Want je kunt namelijk prima met agile aan de slag op het moment dat je SAP hebt staan of wilt gaan gebruiken. Afgelopen donderdag was ik voor het eerst te gast bij Café Pittig waarbij ik de ervaringen aan mocht horen van Svenja de Vos, CTO bij Leaseweb en Ron van der Sterren, Teamlead Development & Integration bij Leaseweb met hun wereldwijde agile SAP implementatie. Geen ‘Big Event’, maar gewoon een knusse interactieve sessie vol vragen en inzichten. Ik heb de tien belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Café Pittig

1. Bepaal je driver(s)

De ‘huiskamer’ van Leaseweb zat vorige week vol. Dus de interesse was er. En de één wil er nog aan gaan beginnen en de ander zit er al middenin. Maar een fundamenteel onderdeel voor zowel de groentjes als ervaringsdeskundigen is: zorg voor een driver. Zo was de driver voor Leaseweb: continu nieuwe functionaliteit kunnen leveren. Hierdoor loop je uiteindelijk ook minder risico. Maar of het nou Continious Delivery of een andere drijfveer is, zorg ervoor dat je er minimaal één hebt. En veranker deze stevig in je organisatie zodat je er altijd op terug kan vallen.

2. Kies je moment

Voor Leaseweb was het de SAP implementatie, maar in feite kan het ook een project of zelfs een deelproject zijn. Je moet een moment kiezen waarop je over gaat. Geen dry-run maar gewoon een harde cutover. Dit zorgt namelijk voor een lekker vertrekpunt waarbij je afscheid neemt van je legacy stijl. Het is en blijft een cultuurdingetje, maar het is o zo belangrijk.

3. Doe het niet voorzichtig

Uit het verhaal van Svenja werd vooral duidelijk: als je het doet, doe het dan goed. Tuig een structuur op, laat het landen in je organisatie en zorg ervoor dat je all-the-way gaat. Want een ‘beetje Agile doen’ werkt niet. Svenja legde hierbij uit: ‘Onze engineers werkten al Agile en wat ons betreft moest alles agile kunnen. Dus ook onze wereldwijde SAP implementatie. Je moet niet voorzichtig beginnen met Agile. Want dan kun je er beter niet aan beginnen.’

4. Fix je cycli

Cycli horen bij Agile. Dus doe er je voordeel mee. ‘En of het nu gaat om twee-, drie- of vierwekelijkse cycli, maak een keuze.’, legde Svenja uit. Ron ging daar even later nog dieper op in. ‘De cycli, of sprints, helpen ons om stukjes functionaliteit sneller live te brengen. Bovendien maak je alles transparant: je weet precies wat je aan functionaliteit kan verwachten aan het einde van de sprint.’ Maar toch blijkt dit niet het enige te zijn, want een ander belangrijk component is de zogenaamde ‘heartbeat’ waar ze bij Leaseweb op varen: alle teams kennen dezelfde cycli. En dat werkt erg goed.

5. Zie Agile niet als religie

In het verhaal van zowel Svenja als Ron kwam duidelijk naar voren dat je vooral pragmatisch om moet gaan met Agile. Waarbij je eigenlijk je boerenverstand gebruikt. Hiermee geven ze in feite aan dat je er niet in door moet schieten. Past iets niet binnen het Agile principe? Maak dan een uitzondering en houd de lijnen verder strak.

6. Neem je leveranciers mee

Iedereen in de zaal heeft ermee te maken: leveranciers. Daarom was de tip van Svenja op dit punt helder: zorg ervoor dat alles rondom jouw organisatie in de juiste stand staat. Dus ook je leveranciers. Doe je dit niet, dan werkt je leverancier tegen een einddatum aan, want deze werkt vaak nog wel waterval. Betrek ze daarom op voorhand in jouw traject. Ga naast je leverancier zitten, maak fases in de oplevering en zorg er zo samen voor dat je in sync loopt.

7. Bouw een goede key-user organisatie

Meerdere keren kwam de uitdaging van samenwerking met de business voorbij. Met name vanuit de toehoorders. Daarom zoomden Svenja en Ron hier nadrukkelijk op in: bouw een goede key-user organisatie. Ron gaf aan dat het zeker voor het testen erg belangrijk is. Hierbij benadrukte hij dat het ook goed is om te dubbelen, zodat niet alles bij deze ene user terecht komt. De organisatie bij Leaseweb kent daarnaast een aantal competente Business Process Owners die de zaken op scherp houden. Ook zij helpen met het testen en ontlasten de business op deze manier. En zo bouwt Leaseweb dus heel handig aan continuïteit.

8. Stuur niet alleen op Velocity, maar juist ook op tevredenheid

Bij Leaseweb kijken ze niet alleen naar Velocity, maar vooral ook naar tevredenheid van hun mensen. Omdat zij er in geloven dat tevreden mensen meer succes leveren dan mensen die geplaagd worden door een hoge werkdruk en trage processen. Daarom is medewerkerstevredenheid een belangrijk onderdeel van het proces bij Leaseweb. Overigens gaat dit vrijwel door de hele organisatie. En dat betekende dat ook Svenja laat beoordelen. ‘Ook mijn functioneren wordt door mijn teams beoordeeld. Die inzichten zijn juist heel belangrijk want dat laat zien waar het beter kan.’

9. Omarm refinements

In het begin was hij nog kritisch, maar inmiddels geniet hij ervan. Volgens Ron is Agile dus prima mogelijk in combinatie met SAP. Hierbij benadrukt hij met name de kracht van refinements sessies. Want kennis delen, dat is heerlijk. ‘Die sessies zijn voor mij en mijn team echt goud waard! Tijdens deze sessies spreek je namelijk af wat er moet gebeuren, welke afhankelijkheden er zijn en stem je de verschillende aanpakken met elkaar af. En doordat deze sessies met mensen uit meerdere disciplines worden uitgevoerd, is het een voedingsbron van kennis en vergroot je hiermee je lerend vermogen.’.

10. Creëer overzicht in je tooling

Een mooie afsluitende tip van Svenja: ‘Maak jezelf niet onnodig gek en zorg ervoor dat je regie houdt over je tooling. Eén ticketsysteem, één testtooling en geen wildgroei van allerlei exoten. De engineers en SAP specialisten van Leaseweb zitten weliswaar op verschillende verdiepingen en spreken een andere codetaal, maar werken met hetzelfde ticketsysteem.’ . Ook Ron stond er nog even bij stil. ‘Juist doordat we met één ticketsysteem werken krijgen inzicht in elkaars planningen en bevordert dit de collaboratie tussen de engineers en het SAP team. ’.

Over Café Pittig

We weten hoe belangrijk het is om af en toe eens even bij de buren over de schutting te kijken. Daarom organiseren we twee keer per jaar Café Pittig. Waarbij je samen met andere vakgenoten kan luisteren naar de ervaringen van andere eindgebruikers. En waarbij je de interactie op het juiste niveau kunt vinden waardoor je met waardevolle inzichten naar huis gaat. En of het nu gaat om S/4HANA, een Agile SAP implemenatie of een native UI5-app, bij ons hoor je verhalen die je eigenlijk nooit hoort. Geen mainstream, maar juist de ‘best kept secrets’.